Lisette Verkerk in Peru

Mama Grande’s wens

Scholing verrijkt je leven en biedt kansen voor de toekomst. Je gunt dat iedereen. Deze kansen zijn niet voor iedereen weggelegd. Er zijn gebieden in de wereld  waar de mogelijkheden om te studeren vrijwel nihil zijn, omdat de financiële middelen ontbreken. Op het platteland van Peru zijn de inkomens vaak te gering om kinderen te laten leren en te laten studeren.

Wij hebben het initiatief genomen tot een bepaalde vorm van fundraising. Met PUMA Ayni hopen we financiële middelen te genereren om de neefjes en nichtjes Puma te kunnen laten studeren. Met deze fundraising willen we de wens van Hilaria Cruz Quispe in vervulling laten gaan.

Mama Grande, zoals ze liefkozend wordt genoemd, had een groot hart waarin de liefde voor haar kleinkinderen leefde waarvan er vijf bij haar woonden.

Hilaria (1)   Hilaria (16)

Mama Grande heeft als jong meisje van haar moeder leren spinnen en weven. Ze heeft ook haar vijf zonen geleerd om de alpaca- en schapenwol van de eigen dieren te verwerken in prachtig gebreide en geweven producten in de traditie van de Quechua indianen in de regio Lares. De kleinkinderen die zij verzorgde hielpen allemaal mee in het wolproces: het schoonmaken, twijnen en opwinden van de wol en het opzetten van de ketting. Mama Grande haar grootste wens was dat de weeftraditie wordt voortgezet.

Hilaria (18)   Hilaria (3)

Ook was de wens van Mama Grande dat haar kleinkinderen naar school gaan: Spaans spreken, leren schrijven en lezen en rekenen. Omdat zij als geen ander wist hoe moeilijk het is om deel te nemen aan de samenleving als je geen Spaans spreekt en niet kan lezen en schrijven.