Lisette Verkerk in Peru

Atelier PUMA

Eeuwenoude textieltradities

De hooglandindianen gaan nog altijd gekleed in hun traditionele klederdracht.

 Octavio aan het weven op een heupweefgetouw  manta-van-Florentina  weven op een heupweefgetouw 1

Het meest opvallend zijn de schitterend geweven omslagdoeken van de vrouwen die rijk versierd zijn met symbolen die voor de hooglandindianen het beeld oproepen van de hoge bergen, de valleien, de uitgestrekte hoogvlakten, de rivieren, de bergmeren, de akkers of drassige weidevelden met kuddes lama’s en alpaca’s, de kolibrie, condor en poema en de zon, de maan en de sterren.

Tot op heden beoordelen de hooglandindianen de vrouwelijke kwaliteiten aan de hand van haar weefvaardigheden. Naast het huishouden dat voornamelijk bestaat uit koken, is het vervaardigen van de traditionele kleding één van de belangrijkste taken van een vrouw. Er wordt dan ook met veel liefde en geduld aan gewerkt.

Het weefwerk uit deze regio is zo complex dat het vele jaren kost om de verfijnde en gedetailleerde patronen in de vingers te krijgen.

Mama Grande (1950 – 2016), Octavio zijn moeder, heeft als jong meisje van haar moeder leren spinnen en weven, en heeft ook haar vijf zonen en dochter geleerd om de alpaca- en schapenwol van de eigen dieren te verwerken in prachtig gebreide en geweven producten in de traditie van de Quechua indianen in Huacahuasi. De kleinkinderen die zij verzorgden hielpen allemaal mee in het wolproces: het schoonmaken, twijnen en opwinden van de wol, het opzetten van de ketting en de twee oudste meiden, Maria en Soraida kunnen weven op een eenvoudig heupweefgetouw.

Mama Grande haar grootste wens was dat de weeftraditie wordt voortgezet en dat doen wij met Atelier PUMA.