Lisette Verkerk in Peru

Atelier PUMA

Het ontstaan van Atelier PUMA

In 2007 reisde Lisette voor het eerst naar Peru. Ze was meteen verliefd op het land: de eenvoud, de overweldigende natuur, de rust in het hooggebergte, de rijke textieltraditie en de eeuwenoude cultuur. Het jaar erop besloot ze samen met een bevriend ontwerper terug te gaan naar haar geliefde Heilige Vallei om te onderzoeken of het mogelijk zou zijn in samenwerking met de Quechua bevolking wollen producten te ontwikkelen voor de Europese markt.

Haar zoektocht naar ‘de wol van de goden’, de handgesponnen alpacawol voorkomend in de natuurlijk tinten zoals ecru, beige, chocolade bruin, grijs en zwart, bracht haar naar de Quechua indianen hoog in het Andesgebergte. Zij spinnen voor eigen gebruik de alpacawol met een spintol om te verwerken in hun traditionele klederdracht en producten voor dagelijks gebruik.

Inmiddels woont en werkt ze in het dorpje Urubamba in de Heilige Vallei van de Inca’s, op ongeveer een uur rijden van de oude Incahoofdstad Cusco samen met haar Peruviaanse man Octavio Puma Cruz.

Atelier PUMA

In 2013 hebben zij Atelier PUMA opgericht; een collectie wollen woon & lifestyle producten zoals kussens, plaids, shawls en omslagdoeken.

De unieke producten worden in Peru door Lisette ontworpen en de eerste samples van nieuwe patronen, kleurcombinaties en nieuwe weeftechnieken worden door Octavio gemaakt waarna ze geproduceerd worden door Quechua vrouwen.

Atelier PUMA houdt Peruviaans vakmanschap in ere en staat voor ambacht, design, comfort, duurzaamheid en het gebruik van natuurlijke materialen.

Lisette met sjaal Lisette met sjaal voor Hilda Octavio aan het weven

Met dank aan Opmeer Reports voor de prachtige foto’s!

Weefkunst met een mooie gedachten

Achter de prachtige en unieke producten van Atelier PUMA gaat misschien nog wel een mooier verhaal schuil. De traditionele Quechua vrouw die samen met haar gezin de vertrouwde omgeving van het bergdorp verlaat, op zoek naar een toekomst voor haar kinderen, heeft in de stad weinig bestaansrecht. Deze vrouwen geeft Atelier PUMA een nieuwe kans. Zij weven met aandacht en liefde de comfortabele wollen producten van Atelier PUMA. Hiervoor ontvangen zij een eerlijke prijs zodat ze de mogelijkheid hebben hun eigen levenssituatie en die van hun families te verbeteren.

1480704_10152042623062095_2047117304_n