Lisette Verkerk in Peru

Over Lisette Verkerk

Lisette Verkerk (1973) is beeldend kunstenaar en woont en werkt in Peru.

Lisette  Lisette Verkerk

De kern van haar werk is een ongeremde fascinatie voor de wereld om haar heen: het steeds opnieuw zoeken naar de verhalen achter planten, dieren en mensen, waarbij een open geest en een grote sociale sensitiviteit haar keer op keer toegang verschaffen tot verhalen die voor anderen verborgen blijven.

Zo onderzocht ze bijvoorbeeld de Utrechtse anatomische collecties van de negentiende-eeuwse professoren Hubrecht en Bleuland (2002 – 2003), werkte voor het project Shameless (2006) samen met vrouwen wiens borst is afgezet, legde tijdens haar verblijf in Het Vijfde Seizoen (2006) – het kunstenaarsverblijf van de psychiatrische instelling Altrecht in Den Dolder – contact met patiënten die zichzelf beschadigen, heeft ze tijdens haar werkperiode in De Kas (2008), het tuin atelier van de Kunstuitleen Utrecht, haar oog laten vallen op de vergroeiingen van een oude plataan en ging ze voor het kunst- en trainingsproject Met mij alles goed (2009 – 2011) in gesprek met cliënten, ex-cliënten, psychiaters en verpleegkundigen over zelfbeschadiging.

Peru

Vanaf 2007 maakte zij diverse reizen naar Peru waar ze momenteel leeft en werkt samen met haar man Octavio Puma Cruz in het dorpje Urubamba, op ongeveer een uur rijden van de oude Incahoofdstad Cusco.

Haar eerste jaren in Peru werkte ze als vrijwilliger voor diversen projecten. Zo bezocht ze de patiënten in Salud Mental, het psychiatrisch ziekenhuis in de stad Cusco (2010 – 2011), heeft ze tekenlessen gegeven aan kinderen van Niños del Arco Iris (2012) in Urubamba en fotografielessen aan een groep jongeren van FairMail Peru (2013) in Trujillo.

Reizen in het ritme van de hooglandindianen

Samen met Octavio richt zij in 2011 PUMA trekking op. Ze organiseren culturele dagtours, textielworkshops en wandelingen in de omgeving van Cusco.

Weefkunst

In 2013 hebben zij Atelier Puma opgericht; een exclusieve collectie woonaccessoires en shawls gemaakt in samenwerking met Quechua vrouwen én een met liefde en aandacht geselecteerde collectie traditioneel textiel gemaakt door de Quechua indianen hoog in de Andes.

Toekomst dromen

En sinds dit jaar hebben zij PUMA Ayni gestart; een project dat gelooft in onderwijs als basis van ontwikkeling en tegelijkertijd de traditie van de voorouders wil meegeven.

Hannah Cuppen, auteur ‘Liefdes BANG’ en ‘Liefdes ROEP’ over Lisette en Octavio

Lisette is een open en toegankelijke persoonlijkheid. Zij heeft een breed scala aan kwaliteiten die zij op verschillende manieren combineert. Ze heeft een passie voor het werken met natuurlijke materialen zoals het spinnen en verven van wol op authentieke Peruaanse wijze. Bij hulpvragen van mensen zet zij haar creativiteit en kwaliteit als beeldend kunstenaar in om iemand een nieuwe richting te geven.

Octavio is de stille kracht die bescheiden aanwezig is maar de leiding neemt waar nodig. Zijn sterke intuïtie geeft een gevoel van veiligheid en betrouwbaarheid. De levenservaring die hij in zijn jeugd heeft opgedaan hoog in de bergen heeft hem geleerd een te zijn met de natuur wat hij doorgeeft aan anderen. Dit doet hij vol overgave in zijn werk als gids. Hij begeleidt mensen bij het bezoeken van bijzondere plekken in Peru. Zijn liefde voor zijn land en zijn cultuur voel je door alles heen.

De kwaliteiten van Lisette en Octavio komen samen in het organiseren van trektochten door de bergen waarbij ze mensen zowel fysiek als mentaal ondersteunen. Hun beider kracht is mensen terug te brengen naar de kernvraag: wie ben je als alles om je heen wegvalt. Wat blijft er dan over? Omdat zij in hun eigen leven antwoord hebben gegeven op die vraag en dit iedere dag leven zijn ze in staat anderen hierin te begeleiden op een manier die ieders waardigheid en autonomie dient. Wat je krijgt is eerlijkheid, puurheid en de bijzonderheid van de eenvoud. Ze stemmen zich zo op je af dat je precies krijgt wat bij jou past op dat moment.