Lisette Verkerk in Peru

Over Lisette Verkerk

Lisette Verkerk (1973) is beeldend kunstenaar en woont en werkt in Peru.

´Lisette en Octavio zijn mensen die de roep van hun hart volgen en doen wat heel dichtbij henzelf ligt. Authentiek, bewust en nauw verbonden met de natuur zijn kernwoorden die ze beiden met elkaar gemeen hebben. Je voelt het respect voor elkaar, voor het leven en voor alles wat de natuur te bieden heeft. Zij zijn in staat de geschenken van de natuur te zien en deze door te geven aan anderen. Dat doen zij ieder op hun eigen unieke manier.´

Hannah Cuppen, auteur ‘Liefdes BANG’ en ‘Liefdes ROEP’.

Octavio en Lisette

Ik ben Lisette Verkerk en woon samen met mijn man Octavio Puma Cruz in het dorpje Urubamba in het hart van de Peruviaanse Andes, in de Heilige Vallei van de Inca’s.

We hebben elkaar in 2007 ontmoet bij Niños del Arco Iris waar Octavio Engels studeerde en ik in één van de huisjes op het terrein verbleef voor een werkperiode. Het was niet eenvoudig om mijn leven in Nederland achter mij te laten maar uiteindelijk heb ik de roep van mijn hart gevolg en ben ik in 2010 naar Peru verhuisd. In Urubamba wonen we met onze vijf honden: Chico, ChiChili, Wayki, Ossi en Beppie, de kat Michi en de lama’s Puka Nina en Munay.

Mijn leven en werk is sinds mijn verhuizing naar Peru enorm veranderd. In Nederland had ik mijn atelier in Utrecht. Daarnaast betrok ik als artist in residence tijdelijk woon- en werkplekken in binnen- en buitenland om onderzoek te doen, nieuw werk te creëren of een tentoonstelling voor te bereiden.

Zo ben ik ook in Peru terecht gekomen waar ik in 2007 voor vijf maanden verbleef in een van de huisjes op het terrein van Niños del Arco Iris in Urubamba. Tijdens die periode is mijn project Las Manos del Peru – De Handen van Peru ontstaan. Een project in samenwerking met lokale ambachtslieden. Mijn vraag aan hen was om handen te maken als zelfportret in het materiaal waarmee ze dagelijks werken. Het resultaat was een collectie unieke voorwerpen: handen van hout, wol, ijzerdraad en touw maar ook een handvormige gitaar en handvormige sandalen.

Eenmaal verhuisd naar Peru werkte ik er de eerste jaren als vrijwilliger; zo bezocht ik de patiënten in Salud Mental, het psychiatrisch ziekenhuis in de stad Cusco, heb ik tekenlessen gegeven aan de regenboog kinderen van Niños del Arco Iris en fotografielessen aan een groep jongeren van FairMail Peru in Trujillo.

Tegenwoordig heb ik mijn atelier in Urubamba en werk ik aan een nieuwe serie collages.

Octavio is gids en ontzettend trots op zijn cultuur en geniet er dan ook van om mensen te begeleiden bij het bezoeken van bijzondere plekken in Peru. Zijn liefde voor zijn land en zijn cultuur voel je door alles heen.