Lisette Verkerk in Peru

Hilaria Cruz Quispe

Tot ons grote verdriet is Octavio’s moeder, Hilaria Cruz Quispe, 1 januari 2016 op 65 jarige leeftijd overleden.

Hilaria (53)   Hilaria (1)   Hilaria (3)

Hilaria had een groot hart waarin de liefde voor haar kleinkinderen leefde waarvan er vijf bij haar woonden.

Mama Grande heeft als jong meisje van haar moeder leren spinnen en weven, en heeft ook haar vijf zonen en dochter geleerd om de alpaca- en schapenwol van de eigen dieren te verwerken in prachtig gebreide en geweven producten in de traditie van de Quechua indianen in Lares. De kleinkinderen die zij verzorgden hielpen allemaal mee in het wolproces: het schoonmaken, twijnen en opwinden van de wol, het opzetten van de ketting en de twee oudste meiden, Maria en Soraida kunnen weven op een eenvoudig heupweefgetouw.

Hilaria haar grootste wens was dat de weeftraditie wordt voortgezet. Daarom zullen wij de kleinkinderen en ook haar dochter begeleiden in het ontwikkelen van nieuw weefwerk en textiel. Ook de bezoeken aan de familie die wij organiseren waarbij wij vertellen over het traditioneel textiel en het textielproces vervolgen wij. Martha, haar dochter zal samen met de meiden en onder onze begeleiding deze bezoeken gaan verzorgen.

Ook was het Hilaria haar wens dat haar kleinkinderen naar school gaan; Spaans spreken en leren schrijven, lezen en rekenen. Omdat zij als geen ander wist hoe moeilijk het is om deel te nemen aan de samenleving als je geen Spaans spreekt en niet kan lezen en schrijven. Guswan en Abel gaan dit jaar naar de middelbare school. Maria gaat naar de vierde klas en Soraida haar wens is om toerisme te gaan studeren in Cusco.

Graag willen wij jullie bedanken voor jullie steun; de lieve berichtjes, foto’s en mooie herinneringen die wij ontvangen hebben. Dat heeft ons heel veel goed gedaan. Dank jullie wel.

Lieve groetjes vanuit de Andes, Octavio en Lisette

Hilaria (18)Hilaria (16)

 

 

 

 

 

 

 

 

Categorie: Blogs - geschreven door Lisette op 3 februari 2016 om 22:45