Lisette Verkerk in Peru

Weven van een unkuña in Upis

Verleden week zijn we met Bob en Agaath op bezoek geweest bij de familie van Miguel Crispin Gonzalo en zij vrouw Teodora Apaza Mandora. Deze familie woont nabij de gletsjer van de Ausangate. In augustus van dit jaar hebben we Teodora leren kennen tijdens ons bezoek aan Upis waarbij we de mogelijkheden onderzocht hebben om voor Agaath een weefworkshop te organiseren. Agaath wilde graag bestuderen hoe de ketting van een weefsel opgezet wordt waarbij in het midden van het weefsel de draden gewisseld worden.

Agaath met haar lerares met de familie in Upis

Deze techniek vind je bijvoorbeeld terug in een unkuña uit deze regio. Een unkuña  is een klein vierkant weefsel waarin de Hooglandindianen coca bladeren, aardappels en een snack voor onderweg meenemen.

Veel families houden in deze regio een mooie kudde alpaca’s waarvan de wol vaak in de natuurlijke kleuren verwerkt wordt. In de unkuña uit de regio Ausangate worden vier natuurlijke kleuren alpacawol verwekt. Een wit, chocolade bruin of zwart, geel bruin en bruin.

introductie van de weefworkshop Agaath en de berggoden uitmeten van de unkuna het opzetten van de ketting 4 natuurlijke kleuren alpacawol natuurlijke kleuren alpacawol

Na een officieel ontvangst en welkom door de familie, hebben we de Apu van de Ausangate, de berggod, gevraagd om een mooie dag en ons bij te staan in het opzetten en weven van de unkuña.

Tijdens het opzetten van het weefsel mag er volgens de traditie niet gegeten en gedronken worden. Na het uitmeten van het weefsels met behulp van stokken en touw, kon Agaath samen met haar profesora Teodora beginnen aan het opzetten van de unkuña. In de middag is een begin gemaakt met het weven.

weefworkshop bij de familie in Upis Teodora aan het weven het afhalen van het weefwerk Teodora het weefwerk in de sneeuw

Het was een bijzonder mooie dag en een heel speciale ervaring om aan de voet van de indrukwekkende berg Ausangate samen met de familie aan de unkuña te werken.

Categorie: Blogs - geschreven door Lisette op 20 november 2010 om 23:42