Lisette Verkerk in Peru

De ezel in de hooglanden

De ezel is lid van de familie van paardachtigen en heeft als kenmerken: lange oren, een pluim aan het eind van de staart, en een groot uithoudingsvermogen.

In de hooglanden van Peru wordt de ezel gebruikt als lastdier. Het voordeel van gedomesticeerde ezels ten opzichte van paarden is dat zij kleiner zijn, beter bestand zijn tegen extreme omstandigheden en makkelijker te hanteren en te voeden zijn.

In deze tijd van het jaar staan de ezels in kleine groepjes met de poten aan elkaar vastgebonden. Het groepje staat weer vast aan een touw met aan het uiteinde vast aan een pin in de aarde.

Dit omdat de velden vol staan met graan, quinoa, tarwi en aardappels. Niet al deze gewassen worden gegeten door de ezel. Maar om te verkomen dat zij de gewassen kapot trappen, worden ze vast gezet.

Octavio vraagt zich af of zo’n groepje ezels nu nooit samen omvalt. Geen gekke vraag. De ezels staan zo dicht op elkaar dat ze nauwelijks bewegingsruimte hebben. Maar…ze zijn goed georganiseerd! Heel behendig graast een groepje van drie ezels op de kleine ruimte die zij hebben. Een jong ezeltje staat los maar wijkt geen moment van het groepje. Een prachtig gezicht!

Categorie: Blogs - geschreven door Lisette op 16 mei 2011 om 17:30