Lisette Verkerk in Peru

Workshop wol verven met cochenille luizen

Octavio zijn familie komt oorspronkelijk uit Huacahuasi, een kleine dorpsgemeenschap in de Hooglanden op 3750 m hoogte. De Hooglandindianen leven nog altijd volgens de oude tradities en spreken de oude Quechua taal.

De workshop wol verven vindt plaats bij de familie van Octavio in Urubamba in de Heilige Vallei. In Urubamba woont zijn moeder samen met oma, twee nichtjes en sinds kort een neefje uit Huacahuasi. De familie weeft volgens de tradities van de Hooglandindianen in Huacahuasi prachtige sjaals, doeken, tasjes… Deze zijn te koop in het winkeltje van de familie aan huis. De wol wordt met planten en cochenille luizen, geoogst in de directe leefomgeving van de familie, geverfd.

uitzicht op huis van de familie Puma Cruz Oma op de patio het winkeltje van de familie Puma Cruz

Voor het verven van de wol worden er diverse planten gebruikt. Door plantendelen; wortels, bladeren, bloemen, mos…in een pan water te doen en een tijdje te laten pruttelen geven de planten hun kleurstof af.

pan met bladeren staat te pruttelen op het vuur Cochenille, vers en gedroogd diverse kleuren rood-rose-paars geverfd met Cochenille

Tijdens deze workshop zullen we ons vooral richten op het verven van de wol met de kleurstof van de cochenille luizen. De Inca’s schijnen al bekend geweest te zijn met karmijn. De rode kleur die gewonnen wordt uit een soort schildluis, de cochenille luis, die leeft op schijfcactussen. De cochenille luis wordt met een kwastje verzameld, gedroogd in de zon en daarna tot poeder vermalen tussen twee stenen.

Door toevoeging van diverse mineralen en bijvoorbeeld limoen sap zijn er diverse kleuren paars, rood, roze, zalm… te bereiken.

In juli hebben we onze eerste workshop ‘wol verven met cochenille luizen’ gegeven aan de zussen Margriet en Lonneke en Wies. In de ochtend zijn we met de collectieve taxi richting Ollantaytambo gereisd. Sinds een goed jaar rijden er nu busjes voor ongeveer 11 passagiers tussen Cusco-Urubamba-Ollantaytambo. Deze busjes rijden een stuk rustiger en veiliger dan de collectieve auto’s die soms als gekke over de weg razen.

Octavio vertelt over de planten waarmee we gaan verven Wies verzamelt Cochenille voorbereiding wol verven voorbereiding wol voor verven wol wassen lunch

Na kennis gemaakt te hebben met de familie gaan we aan het werk. We maken een kleine wandeling in de directe omgeving van het huis om planten en cochenille luizen te verzamelen. Octavio vertelt over de geneeskrachtige werking van de planten en welke kleur we met welke plant kunnen verven. Tijdens de voorbereiding staan de pannen met water te pruttelen op het houtvuur. Op de patio raspen we de bladeren van de takken, maken strengen wol, wassen de wol en dan is het tijd voor de lunch.

Octavio zijn moeder heeft een aardappel soort uit de omgeving voor ons gekookt, in de schil. Deze aardappelen moet je met de hand pellen en worden gegeten met een stuk kaas.

Cochenille malen wol verven wol geverfd met Cochenille wol uitwringen

Na de lunch heeft Octavio zijn moeder de gedroogde cochenille luizen fijn gemalen tussen twee stenen en met dit pigment hebben we de wol geverfd. Eerst puur cochenille wat een paarse kleur geeft daarna met toevoeging van diverse mineralen en limoen sap voor de roze en rode kleuren. De groene kleur is geverfd met Molle.

resultaat na een dag wol verven de groep met de geverfde wol

Na het verven van de wol heeft moeder een demonstratie weven gegeven. Moe maar ontzettend tevreden zijn we eind van de middag weer terug gereisd naar Cusco.

Categorie: Blogs - geschreven door Lisette op 27 juli 2010 om 00:42