Lisette Verkerk in Peru

Wol verven met cochenille luizen en achuete zaden

Van de week heb ik samen met Octavio zijn moeder een dag geëxperimenteerd met het verven van wol. Dit keer met achuete zaden en cochenille. Nog niet eerder had ik met achuete zaden gewerkt. Heel spannend dus wat de kleurstof uit de zaden voor resultaat zou geven en hoe de kleur eventueel te beïnvloeden zou zijn door toevoeging van diverse mineralen.

De achuete zaden heb ik mee genomen van mijn bezoek aan Quillabamba. Quillabamba ligt in de jungle en heeft dus een heel ander klimaat dan de hooglanden. Hier wordt koffie en cacao verbouwd maar ook het heerlijke fruit dat op de markten van Cusco en Urubamba te koop is: ananas, papaya, mango, sinaasappel…

Achiote (Bixa orellana) is een struik of kleine boom. De plant draagt roze bloemen en felle rode stekelige vruchten die rode zaden bevatten. De achuete zaden geven een rijke geel – oranje kleur en worden gebruikt om kleur te geven aan populaire gerechten uit de Latijns – Amerikaanse en Filippijnse keuken. Maar ook als kleurstof om wol te verven.

De diep oranje kleur veranderde niet door toevoeging van limoen sap of mineralen. Heel bijzonder. Deze hebben namelijk wel een sterk effect op de kleur bij het verven met cochenille luizen.

Deze tijd van het jaar groeien de cochenille luizen rijk op de schijf cactussen. Lekker vers en super dik. Een goed moment om te oogsten. Na het oogsten van de luizen, moeten deze een lange tijd drogen in de zon. Totdat ze vermalen kunnen worden tot een mooi droog poeder.

Het resultaat na een dag verven was prachtig! Ongelooflijk dat het mogelijk is om deze felle kleuren te verven met natuurlijke kleurstoffen.

Categorie: Blogs - geschreven door Lisette op 10 juni 2011 om 03:41