Lisette Verkerk in Peru

Wol van mijn levende kleurkaart eindelijk gesponnen!

alpaca wol gesponnenVan de week zijn Sonia en Ignacia van de weefgroep Grupo de Sonia uit Huaran in de Heilige Vallei, op bezoek geweest in Cusco. Het is altijd gezellig om de dames te ontmoeten en bij te kletsen. Tijdens de zware regens en overstromingen in februari hebben een aantal leden van de weefgroep hun huizen en dieren verloren. Het is goed om te horen dat een aantal leden hun huizen weer aan het opbouwen zijn.

De dieren uit mijn kudde zijn verleden jaar voor het eerst geknipt. Omdat een aantal toen nog erg jong was, waren sommige vachten erg kort. Deze wol kan alleen maar grof gesponnen worden. In Peru wordt deze wol gebruikt om grove dekens van te weven die gebruikt worden als bed dekens. De langere wol kan veel fijner gesponnen worden. Deze wordt verwerkt in de prachtig geweven doeken en poncho’s.

Het heeft ruim een jaar geduurd voordat de wol van mijn alpaca’s, geknipt tijdens de alpaca verjaardag in april 2009, gesponnen is. Het grootste deel van de wol is gesponnen door¬†Sonia en Ignacia. De laatste vachten worden gesponnen door Paustina, een schoonzus van Octavio. Dus nog heel even geduld en dan is de collectie wol van 2009 echt compleet!

Het plan is om de wol te gaan verwerken in een kleurenkaart van alpacawol. Hoe? Daar ga ik binnenkort eens een goed plan voor bedenken!

Categorie: Blogs - geschreven door Lisette op 5 augustus 2010 om 23:39