Lisette Verkerk in Peru

Op bezoek bij een kleine koffie producent in Huayopata

Afgelopen dinsdag ben ik vanuit Cusco afgereisd naar het dorp Huayopata in de hoge jungle aan de weg naar Quillabamba. Om een twee daagse Cacao tour te ondernemen. Tijdens de Cacao tour breng je een bezoek aan een kleine koffie producent in Huayopata en een kleine cacao producent in Maranura. Vanuit Maranura reist de tour verder naar Hydro-électrica. Vandaar begint de wandeling langs de spoorlijn in ongeveer drie uur naar Aguas Calientes. Vanuit Aguas Calientes kun je dan de volgende dag een bezoek brengen aan Machu Picchu.

Het bijzondere van de tour is dat je niet alleen op bezoek gaat bij de koffie /cacao producent maar ook voor even deel uit maakt van het dagelijks leven van de familie. Dit is helemaal het idee van PUMA trekking! Alleen bezoeken wij met onze gasten Quechua families in de hooglanden om het dagelijks leven daar te ervaren. Wellicht zullen we in de toekomst met onze gasten op weg naar Machu Picchu ook een bezoek brengen aan een van de koffie producenten.

Vanuit Cusco vertrekken er collectieve taxi’s die je in ongeveer 6 uur naar Quillabamba brengen. Huayopata ligt op ongeveer 5 uur reizen van Cusco. Via Urubamba in de Heilige Vallei reizen de taxi’s naar Ollantaytambo en vandaar verder de bergpas Malaga, 4.316 m over en uiteindelijk naar Quillabamba. Het is een bizarre autotocht over een bergweg met heel veel haarspeldbochten. Onderweg wordt er hard aan de weg gewerkt om deze te asfalteren. Idioot om je te realiseren dat het fruit, koffie en cacao dat te koop is op de markten in Urubamba en Cusco met grote vrachtwagens over deze weg vervoerd wordt.

Het leven voor de bergpas Malaga, is als in de bergdorpen; kleine huisjes gebouwd met stenen en het dak bedekt met berggras. De mensen dragen de traditionele fel gekleurde poncho’s zoals in Patacancha en Huacahuasi. Over de bergpas begint een heel andere wereld. Die van de hoge jungle…met heel veel groen. Aan deze kant is het warm en benauwd en dragen de mensen zomerse kleding. Hier liggen de koffie en fruit plantages en nog iets lager de cacao plantages.

Wij zijn uitgestapt bij het huis van de familie van Julia en José Manga-Ugarte, kleine thee en koffieproducenten in Huayopata, 1.350 m. Een bijzonder vriendelijke en gastvrije familie.

Na de lunch heeft Julia ons de plantage van de familie laten zien en ons alles verteld over de koffieplant en het productie proces. De plantages in deze regio zijn relatief klein en zo op het eerste gezicht weinig georganiseerd. Maar na de rondleiding over de plantage kijk ik met heel andere ogen naar de chaos van groen. En ervaar ik deze juist als heel evenwichtig en puur.

Juist de diversiteit aan planten en rassen maakt dat de plantage biologisch en evenwichtig produceert. Organisch afval zoals bladeren worden ook niet opgeruimd maar dienen als compost. Rondom de bananenbomen vind je de schillen van de koffiebessen, ook deze dienen als compost. Prachtig om de eenheid en het evenwicht op de plantage te ontdekken.

Koffieplanten houden van schaduw. Bananenbomen groeien snel en hebben een groot bladerdak. Daarom zie je dat jonge koffieplanten vaak naast bananenbomen geplant worden.

Heel liefdevol vertelt Julia over de bananenboom die zich ontwikkelt als een familie. In een jaar tijd groeit een bananenstek uit tot een boom, produceert bananen en wordt omgehakt om plaats te maken voor een ander lid uit de bananen familie. Onderaan de stam vormt zich de familie. Het eerste jaar produceert moeder banaan bananen, het tweede jaar vader banaan en de daarop volgende jaren de kinderen banaan van de familie.

Rondlopen op de plantage is als een sprookje. Onderweg proef je het fruit dat aan de bomen groeit. Ik had geen idee dat er zoveel verschillende citrusvruchten bestonden; heel frisse, een beetje zure, stevige, met verschrompelde schil, groot en klein…Ook uit de koffiebessen kun je het sap zuigen en proeven. Wat een ervaring!

De koffieplanten staan er wat kaal bij. Dit komt omdat de pluk van de koffiebessen op zijn eind loopt. De koffiebessen worden met de hand geplukt en alleen de rijpe bessen worden geoogst. Tijdens de laatste pluk worden alle bessen, rijp en groep van de plant verwijderd. Sommige koffieplanten staan in bloei. Prachtig witte knoppen waar volgend jaar de nieuwe koffiebessen van geoogst zullen worden.

Julia vertelt ons dat de koffiebonen streng geselecteerd worden. De eerste kwaliteit gaat naar de coöperatie en is voor export naar het buitenland. De midden kwaliteit is voor eigen gebruik en de laatste kwaliteit blijft in Peru. Deze kwaliteit koffie drinken de Peruanen. Het is toch eigenlijk niet te geloven dat de beste koffie het land verlaat en dat de Peruanen die zelf zulke heerlijke koffie produceren de slechtste kwaliteit drinken. In Peru is Nescafé, een oplos koffie erg geliefd. Ze zeggen wel…Nescafé no es café – Nescafé is geen koffie – en wie weet zit daar meer waarheid in dan je zou willen geloven.

Terug van de rondleiding heeft José voor ons een hoeveelheid koffiebonen geroosterd in een aardewerken pan. De bonen voor eigen gebruik worden met de hand gemalen. Het ruikt heerlijk! Heel speciaal om na al deze rijke ervaringen van een heerlijk sterk en vers kopje koffie te genieten!

Categorie: Blogs - geschreven door Lisette op 5 juli 2011 om 19:40