Lisette Verkerk in Peru

Op bezoek bij een kleine cacao producent in Maranura

Na het bezoek aan de familie van Julia en José, een kleine koffie producent in Huayopata, hebben we de tweede dag van de Cacao tour een bezoek gebracht aan de familie van Andres, een kleine cacao producent in Maranura.

Vanuit Huayopata is het een klein uur met de taxi naar de cacao plantage van Andres. De plantage was niet makkelijk te vinden. Maar na een paar telefoontjes en de hulp van een oude baas onderweg, hebben we de familie gevonden. Nu lijken in deze regio alle wegen ook wel erg op elkaar: ze zijn smal, onverhard en omringt door groen. Ja…en dan blijkt dit kleine dorp ook nog twee kapellen te hebben…waar we rechts af moesten…

Andres is een meneer op leeftijd maar nog altijd fit. Hij staat aan het hoofd van een enorme familie. De plantage staat er een beetje treurig bij, de aarde en bomen zijn droog en verliezen hun bladeren. Andres legt uit dat dit komt door een tekort aan water. We maken een rondje over de plantage, kruipen door het groen maar er is niet zoveel te beleven. De cacao vruchten zijn in april geoogst. Gelukkig vinden we toch nog een boom waar een paar verdwaalde vruchten aan groeien. Met een halve maan – een stuk gereedschap – oogst hij voor ons een van de vruchten, breekt hem open en een witte massa met zaden komt te voorschijn. Dit zijn de cacao zaden. De witte massa smaakt vreemd maar is ook wel lekker. De cacao zaden worden in de zon gedroogd en daarna net als de koffiebonen geroosterd en gemalen tot een massa.

Na de rondleiding op de plantage en de uitleg over het proces van fermentatie, drogen, roosteren en malen…heeft de familie een heerlijk verse chocolade melk voor ons klaar gemaakt. Wat een verrassing! Als herinnering krijgt ieder een mooi pakketje cacao massa op een blad van de cacao boom mee naar huis. Helemaal goed!

Categorie: Blogs - geschreven door Lisette op 5 juli 2011 om 23:11