Lisette Verkerk in Peru

De energie van El Brujo, de tovenaar

Het archeologisch complex El Brujo, de tovenaar, wordt beschouwd als een van de belangrijkste archeologische vondsten aan de noordkust van Peru. Het complex ligt vlakbij zee, 60 kilometer van Trujillo, verlaten in de woestijn. Er heerst een bijzonder soort rust. Het complex is niet groot, wel heel intiem en rijk aan inspiratie.

Het complex is niet eenvoudig te vinden. Via een onverharde weg, door plantages met caña, suikerriet, kom je uiteindelijk bij het complex. In november wordt het suikerriet geoogst, daarbij wordt het riet eerst gekapt, de bladeren verbrand waardoor er in het hele gebied rook in de lucht hangt en vervolgens in gigantische vrachtwagens afgevoerd. Heel indrukwekkend.

  

El Brujo wordt tot op de dag van vandaag bezocht door sjamanen die zich op komen laden met de sterke energie die in het gebied te voelen is. De gids raadde ons dan ook aan het complex met een positief gevoel te bezoeken, daardoor zouden we ons na het bezoek vrij en vol energie voelen. Bezoek je het complex met een negatief gevoel, dan zouden we ons na het bezoek zwaar en lusteloos kunnen voelen.

Het archeologische complex El Brujo bestaat uit drie bouwwerken, de Huaca Prieta, de Huaca Cao en de Huaca Cortada. De Huaca Cao Viejo is beroemd om zijn veelkleurige Moche reliëfs en muurschilderingen die verhalen over mensenoffers. De bekendste afbeelding is die van een beul afgebeeld als half man, half spin. Waarschijnlijk gaat het om de god Ai Apaec. Verder zijn er afbeeldingen van gevangenen die aan een touw om hun hoofd worden afgevoerd. De vooruitstekende voeten van de krijgers hebben als basis een menselijk bot waaromheen de voet van klei is gevormd.

  

In 2006 is het graf ontdekt van de Señora de Cao, de eerste bekende Gouvernante in Peru. Onder toezicht van de stichting Wiese, http://www.fundacionwiese.com/, is het complex met de hoogste zorg bloot gelegd, bestudeerd en gedocumenteerd. De prachtige reliëfs en muurtekeningen worden tegen de zon en wind beschermd door een over het complex gespannen tentdoek. Dit tentdoek kan jammer genoeg niet voorkomen dat de kleur van de reliëfs en muurtekeningen die meer dan 1500 jaar beschermd werden door de enorme adobe bouwwerken, met de jaren vervagen.

  

Naast de adobe piramide bevindt zich een verrassend modern gebouw, het Cao museum,  waarin de schatten van de Vrouw van Cao te zien zijn. De tentoonstelling is verrassend intelligent opgezet. Naast het gemummificeerde lichaam van de vrouw en de schatten waarmee zij begraven is, wordt er ook een informatieve documentaire getoond over het uitpakken van de mummie van de Vrouw van Cao.

Haar, in 26 lagen prachtig textiel gewikkelde lichaam, is bijzonder goed bewaard gebleven. De vrouw van Cao wordt ook wel de getatoeëerde vrouw genoemd omdat ze op de huid van haar armen en handen tatoeages draagt van slangen, vissen en andere figuren die haar machtige status weergeven. Ze werd begraven met een enorme schat aan juwelen en macht symbolen uit de machtige Mochica cultuur…vier kronen van verguld koper, vijftien kettingen van goud, koper en edelstenen en vierenveertig neusringen die bestaan uit twee metalen, vaak goud en zilver die het dualisme verbeelden.

Waarbij het goud staat voor het zweet van de zon, de berg, de man en het zilver voor de tranen van de maan, de rivier, de vrouw.

Categorie: Blogs - geschreven door Lisette op 23 november 2011 om 19:16