Lisette Verkerk in Peru

Chan Chan, de grootste klei stad van de wereld

Chan Chan is de bekendste archeologische vindplaats in het noorden van Peru. Maar de afgelopen jaren zijn er nieuwe interessante ontdekkingen gedaan zoals het archeologisch complex El Brujo, de tovenaar, en de Huaca de la Luna, de Tempel van de Maan. Ook zijn er prachtige musea geopend naar aanleiding van de archeologische ontdekkingen in de Huaca de la Luna en El Brujo en het archeologisch complex van Sipán. De ongelooflijk rijke collecties gouden en zilveren voorwerpen en sieraden, keramiek en textiel gevonden in de graven van de archeologische complexen, worden tentoongesteld in interessante musea zoals het Museo Nacional Tumbas Reales de Sipán en het nieuwe museum van de Huaca de la Luna en El Brujo.

  

Chan Chan betekent ‘zon zon’ en was de hoofdstad van het rijk van de Chimú. Het bevindt zich op vijf kilometer afstand van de stad Trujillo en Huanchaco aan de noordkust van Peru. De inwoners van Chan Chan hielden zich bezig met visserij en landbouw en vereerden de maan omdat die zowel overdag als s’nachts kon worden waargenomen.

  

Het geldt als de grootste stad van klei, adobe, die is overgebleven uit de pre-Columbiaanse tijdperk. De stad wordt gekarakteriseerd door de overblijfselen van negen grote lemen paleizen. Waarvan je alleen het Tschudi-complex kunt bezoeken.

   

De muren van de paleizen zijn voorzien van interessante reliëfs van vissen, zeevogels, visnetten en manen. Een groot deel van de reliëfs is duidelijk gerestaureerd of beter gezegd opnieuw aangebracht en dus niet origineel. Daarom is het extra jammer dat een groot deel van de reliëfs alleen van een afstand te bekijken is.

Categorie: Blogs - geschreven door Lisette op 22 november 2011 om 15:43