Lisette Verkerk in Peru

‘Welkom in Oropesa, de nationale brood hoofdstad’

Afgelopen vrijdag ben ik met de patiënten van Salud Mental naar de ‘Nationale broodhoofdstad van Peru’ afgereisd. Oropesa ligt ten zuiden van Cusco, op slechts 5 minuten van de afslag naar Tipon.

Voordat we met de groep patiënten op pad kunnen, duurt altijd even. Tegenwoordig worden de patiënten door de verpleegsters gewassen en aangekleed…en staan zij klaar om op pad te gaan. Maar op het allerlaatste moment wordt er door de doctoren nog hevig gediscussieerd wie er wel mee mag en wie niet. Wie een slecht dag heeft, kan niet mee.

Rosio groep patienten en medewerkers van Salud Mental David

De directrice wil nog even met de groep patiënten en later met patiënten en medewerkers op de foto. En dan zijn we eindelijk zover.

Met de grote pannen met de lunch en een doos met gelatine gemaakt van Inca Cola gaan we op naar de bus die ons naar Oropesa zal brengen. De patiënten vinden het heerlijk om te reizen en kijken onderweg hun ogen uit.

aankomst in Oropesa pannen met de lunch patienten ontspannen in de natuur

Een stukje lopen van het plein vinden we een mooie, rustig plek om te lunchen en ontspannen. Het is een snik hete dag. En de meeste zoeken een plekje in de schaduw. Na de gelatine spelen we met een kleine groep volleybal. Volleybal is een erg populaire sport in Peru. Maar het valt niet mee om de bal in de lucht te houden.

uitdelen van lunch lunch in Oropesa Vicente eet zijn lunch

Vanuit de grote meegebrachte pannen wordt de lunch uitgedeeld; Pasta met kip. De patiënten hebben altijd honger en eten alsof hun bord ieder moment onder hun neus vandaan genomen kan worden. Prop vol gaan we begin van de middag weer richting bus.

Dina en ik kopen bij een van de broodovens, heerlijk vers brood om in de bus uit te delen. Want een bezoekje aan Oropesa zonder brood gegeten te hebben…kan echt niet.

Categorie: Blogs - geschreven door Lisette op 30 oktober 2010 om 04:21