Lisette Verkerk in Peru

Watay verftechniek in Santa Cruz de Sallac – Urcos

Maandag zijn we op goed geluk op pad gegaan naar het dorp Santa Cruz de Sallac, een klein bergdorp met ongeveer 550 inwoners in het district Urcos, in de provincie Quispicanchi, in het departement Cusco. Sallac is bekend om een verftechniek, de watay techniek, ook wel bekend als de ikat weeftechniek; Een techniek waarbij voor het weven de draden geverfd worden.

Sallac op bezoek in Sallac Sallac - Urcos

In Urcos hebben we gelukkig een taxi chauffeur gevonden die de slechte onverharde weg naar Sallac kende. Hij vertelde dat het in de regentijd niet mogelijk is om de weg te gebruiken. Te gevaarlijk. Het is een prachtige tocht naar het bergdorp met uitzicht op de Urcos Vallei en de rivier Vilcanota. Onderweg zijn veel jonge eucalyptus bomen aangeplant.

bezoek aan familie voor watay techniek wol geverfd met de watay techniek watay techniek in combinatie met borduurwerk

Na ongeveer 45 minuten kwamen we aan in het uitgestorven dorp. Dus…op zoek naar iemand om ons de verftechniek, watay, te laten zien waar het dorp om bekend staat.

Bijzonder van de watay is dat het garen niet effen geverfd is maar volgens een bepaald patroon. Voor het verven van de bundels garen wordt een bepaald patroon afgebonden met niet doorlatend materiaal. Na het verven worden de afbindsels verwijderd en blijft op die plaatsen het garen ongeverfd. Bij het weven blijft dit patroon zichtbaar. Kenmerkend voor de watay zijn de vage contouren, die ontstaan door het lichte verschuiven van de weefseldraden.

familie in Sallac weven in Sallac watay techniek

Na navraag bleek dat de families in Sallac samen werken met het CTTC in Cusco, het Centrum voor Traditionele Textiel in Cusco. Zonder toestemming van de directeur van het centrum, mevrouw Nilda, is het niet mogelijk om in het dorp te verblijven of een workshop te volgen in de verftechniek. De weefgroep komt elke zaterdag samen om met elkaar te weven. Er is een meester in de verftechniek die 1 x in de maand met de weefgroep het garen verft voor de nieuwe weefwerken.

Ik ben benieuwd of we toestemming krijgen van Nilda om in het bergdorp te verblijven en een workshop te volgen. Wordt vervolgd!

Categorie: Blogs - geschreven door Lisette op 1 september 2010 om 04:28