Lisette Verkerk in Peru

Ccorao – Patabamba – Huchuy Qosqo – Lamay

Aan de weg van Cusco naar Pisac ligt op ongeveer 45 minuten reizen met de regionale bus, het keramiek dorpje Ccorao. Vanaf hier beginnen we onze wandeling naar het bergdorpje Patabamba, 3.850 m en de archeologische site Huchuy Qosqo.

bergpad met berggras meer Ccoricocha herderinnetje aan het spinnen

Dag 1 is een wandeling van ongeveer 4 uur. Het eerste 1 ½ uur klimmen we gestaag naar de bergpas waar we een prachtig uitzicht hebben over de met eeuwige sneeuw bedekte bergtoppen en diverse valleien. We vervolgen de wandeling via een klein bergpad over de bergrug naar het meer Ccoricocha op 4.200 m hoogte. Op deze hoogte is het berglandschap kaal…er groeit voornamelijk paja, het berggras dat de bewoners gebruiken voor het verstevigen van de adobes, de stenen gemaakt van aarde waarvan de typische huizen gebouwd zijn en voor het bedekken van het dak. Het uitzicht is overweldigend. Op deze hoogte heb je het idee als een Condor boven de bergtoppen te vliegen…

kamer in Patabamba Patabamba

Na het passeren van het meer dalen we naar het bergdorp Patabamba waar we zullen overnachten bij een familie thuis. De kamer is eenvoudig maar prima. Het bed is gebouwd van adobes…daarop een matras, lakens en dekens. Voor de nacht hebben wij altijd een lakenzak bij ons om er zeker van te zijn tussen schone lakens te kunnen slapen. Voor het eten lopen we naar het uitzicht punt met prachtig uitzicht over de Heilige Vallei. Aan het eind van de dag lopen de herderinnetjes met hun schapen, llama’s en stieren door de straten op weg naar huis. Om 7 uur heeft de familie voor ons gekookt, een maïs soep met groenten en verse kaas en als hoofdgerecht, lisa’s, gele aardappels gebakken met  ui en paprika en reist. En een kop thee toe. Al vroeg gaan we slapen.

De twee dag staan we vroeg op…gewekt door de zon die door het raam naar binnen schijnt. Om 7 uur zitten we aan het ontbijt van gemalen tuinbonen thee met melk en gebakken tortilla’s van maïs meel met uien en kruiden. Een prima ontbijt om de lange wandeling van vandaag mee te beginnen. Vandaag zullen we ongeveer 7 uur lopen…via de ruines van Huchuy Qosqo naar het dorpje Lamay in de Heilige Vallei.

uitzicht Heilige Vallei jongen graanveld
Patabamba is een goed georganiseerd, agrarisch dorp…we zien veldjes met groen, lang gras…enkele families mesten een aantal stiertjes vet. We passeren veldjes waarop groenten en granen verbouwd worden en vervolgen onze wandeling via een smal bergpad, hoog in de bergen met een prachtig uitzicht over de Heilige Vallei, de dorpen Pisac, Coya, Lamay en Calca en beneden in de vallei de Urubamba rivier.

Lisette Huchuy Qosqo

Na ongeveer 3 uur lopen passeren we een pas…bovenop hebben we een adembenemend uitzicht over de diverse valleien met aan de ene kant uitzicht op Ausangate, een berg met een hoogte van 6.336 m en aan de andere kant uitzicht op de berg Pitusiray, 5.750 m. Na het nemen van foto’s vervolgen we de wandeling naar de ingang van de archeologische site Huchuy Qosqo. Het originele pad is de afgelopen jaren gerestaureerd. We vervolgen de wandeling via een door water uitgeslepen diepe kloof naar de ruïnes van Huychuy Qosqo. Daarna dalen we in ongeveer 2 uur af naar het dorpje Lamay in de Heilige Vallei waar vandaan we de bus weer pakken naar Cusco. Doodmoe komen we weer aan. Gebraden door de zon. Maar wat een prachtige wandeling…met geweldige uitzichten over de bergen en de vallei. En wat een rust…onderweg was vaak alleen het ruizen van de wind te horen en sommige momenten was er zelfs absolute rust te ervaren. Ongelooflijk.

Categorie: Blogs - geschreven door Lisette op 7 juli 2010 om 03:27