Lisette Verkerk in Peru

Bezoek aan Tambomachay | Puka Pukara | Quenko | Sacsayhuaman

Afgelopen maand hebben we samen met mijn ouders, die in december bij ons op bezoek waren, een prachtige wandeling in de omgeving van Cusco gemaakt waarbij we 5 Inca archeologische plekken hebben bezocht.

Toen de Spanjaarden in het begin van de zestiende eeuw in Peru arriveerden, waren ze diep onder de indruk van de technologisch hoog ontwikkelde Incabeschaving. De overheersers waren zich er echter niet van bewust dat deze Inca’s de laatste schakel vormden in een lange keten van eeuwenoude beschavingen. In Peru zijn ontelbare overblijfselen van deze culturen terug te vinden.

De tour begint bij Tambomachay.

tambomachay tambomachay met ton en lidy

Tambo betekent ‘rustplaats’ en Machay betekent ‘rots’ of ‘grot’. Blijkbaar was dit een rustplaats voor de Inca koning. Maar dit gebouw zou tevens een religieuze functie gehad hebben. Die functie zou verbonden zijn geweest met het water en het herstel van de aarde.

Aan de andere kant van de weg, iets lager, richting Cusco, ligt Puka Pukara.

ruïne van puka puka de constructie van puka pukara Ton, Lidy en Octavio

Men gaat ervan uit dat Puka Pukara een controle post was om te controleren wie en wat de stad Cusco binnen kwam. Tegelijkertijd was het een religieuze, administratieve en politieke plek. Het complex is opgetrokken uit roze steen. Puka betekend dan ook rood.

Via een prachtig wandelpad komt u aan bij Temple de la Luna, de maantempel. Deze tempel wordt momenteel gerestaureerd en is nog in onderzoek. Wel is het mogelijk om de ceremoniële plek in de tempel te bezoeken. Niet ver van Temple de la Luna ligt Quenko.

Quenko

quenko

Ongeveer 7 kilometer ten noorden van Sacsayhuaman ligt Quenko. Het complex bestaat onder meer uit een amfitheater, een offerplaats en een serie aquaducten. De naam Quenko staat voor ‘labyrint’ of ‘zigzag’, wat toe te schrijven is aan de zigzag liggende tunnels die de delen met elkaar verbinden. Het complex is opgebouwd uit kalksteen. Quenko wordt gezien als een astronomisch observatorium en een heilige plaats waar men ceremonieën uitvoerde ter ere van de godheden van de zon, de maan en de sterren.

Sacsayhuaman

sacsayhuaman en cristo blanco constructie van sacsayhuaman natuurlijke rotsformatie sacsayhuaman

Sacsayhuaman is een van de allermooiste Incabouwwerken. Waarschijnlijk had het fort een religieuze betekenis, hoewel het ook een militaire functie gehad zou kunnen hebben. De onderste stenen van het fort zijn gigantisch, de zwaarste weegt wel 140 ton. Sacsayhuaman werd gebouwd in de 15e eeuw door de Incaheerser Pachacutec. Tegenwoordig vormt Sacsayhuaman ook het decor voor het jaarlijks Inti Raymi festival, waarbij de jaarlijkse zonneverering van de Inca’s wordt nagespeeld.

De wandeling is naar mijn idee een fantastische manier om deze archeologische plekken te bezoeken en tegelijkertijd te genieten van de prachtige vergezichten onderweg.

Categorie: Blogs - geschreven door Lisette op 14 januari 2011 om 00:28